Lærer som skriver om engasjement innenfor grunnskolen. Spesielt interessert i digital kompetanse, De Utrolige Årene og Zippys venner.

mandag 18. januar 2010

Sosial Web i undervisningen

Inntoget av sosiale web, eller Web 2.0 (link til forklaring av begrep) som det også kalles, har gitt oss nye måter å være sosiale på. Vi kan snakke med mange samtidig, høre på samme musikk, se samme bildene mens vi kommenterer dette, mens vi samtidig er alene. Datamaskinen gjør at vi kan velge om vi vil kommentere utsagn eller la være, om vi vil være tilgjengelig eller ei. Kan man i undervisningssammenheng dra nytte av disse ressursene? Jeg vil videre i dette innlegget se på noen av nettsamfunnene som finnes, komme med eksempler til bruk av dem og se på positive og negative sider med disse.


Facebook
Eksempler på bruk:
  • lage quiz som publiseres på egen gruppe for klassen
  • kollokviegrupper med egne grupper (åpne eller lukkede)
-Fordeler:
  • aktuelt for elevene siden mange allerede har en konto lagres på nett, ergo tilgjengelig der hvor man har tilgang på nett
  • motivasjonsfaktor å drive med noe som elevene bruker i fritiden
  • gjøre elevene bevisst på fordeler og ulemper med bruk av Facebook på fritiden

-Ulemper:
  • Noen har ikke konto fra før, og man må da opprette en. Som lærer må man da ta for seg kildekritikk og dilemma man kan komme ut for på Facebook.
  • Nettsamfunnet alle medlemmer har mulighet for å opprette grupper og arrangementer. Det er ikke satt begrensninger for dette, og man kan invitere og utelukke personer fra gruppene og arrangementene.

Del og Bruk
Denne er beregnet som en ressursbank for lærere og faller derfor litt utenom som bruk sammen med elevene, men man kan opprette egen Wiki i klassen. Den kan opprettes og brukes på ca. samme måte som Del og Bruk.

Wiki
  • spaces
  • pedia: finn et tema som ikke er omhandlet på wikipedia (eller noe som er ufullstendig omhandlet)skriv om dette og publiser på wikipedia (må lages profil for elevene)

-fordeler:alle kan være forfattere i et (nett)leksikon, ansvar for andres

-ulemper: feilinformasjon kan forekomme og kritisk bruk av kildene er derfor essensielt


You Tube
Elevene kan ved å opprette egen konto (eventuelt opprette en klassekonto), legge ut filmklipp på Youtube. Dette kan være en fin måte å vise frem ferdige produkt som elevene har produsert. Det kan være filming av fremgangsmåter på forskjellige temaer klassen har. F. eks : Vi lager en steinalderby.


Netvibes for klassen, eller skolen. Med tilpasset/aktuell informasjon og oppgaver til klassene.

På nett florerer det med ressurser vi kan bruke i undervisningssammenheng. Utfordringen er å finne matnyttige områder å bruke ressursene. Ved å bruke nettsamfunn i undervisingen, må man huske på at elevene gjerne kan vel så mye som deg om ikke mer. Se på dette som en fordel. La elevene lære hverandre, og deg. Men bruk ikke dette for å lære deg data, men som et hjelpemiddel for å nå faglige mål.

Følgere