Lærer som skriver om engasjement innenfor grunnskolen. Spesielt interessert i digital kompetanse, De Utrolige Årene og Zippys venner.

torsdag 22. april 2010

Sammensatte tekster i skolen

Sammensatte tekster er en tekstform som har fått mer plass etter inntoget av internett. Kunnskapsløftet har som hovedområde innen faget norsk, en egen kategori om sammensatte tekster. Her forklares begrepet sammensatte tekste som "et utvidet tekstbegrep der tekst kan være satt sammen av skrift, lyd og bilder i et samlet uttrykk" (Kunnskapsdepartementet 2006[online]). Begrepet går igjen i flere mål innen norskfaget på alle trinn. Samtidig er digital kompetanse en av de fem grunnleggende ferdigheter i Kunnskapsløftet (Kunnskapsdepartementet 2006 [online]). Disse målene kan vi kombinere ved hjelp av noen av de mange flotte verktøyene som ligger gratis og venter på oss på internett.

Nedenfor finner du linker til noen av verktøyene jeg har blitt kjent med i løpet av våren:
  • Glogster (en digital veggavis, enkel å bruke, og mulighet for egen konto som lærer med oversikt over elevenes glogstere, du finner eksempel på en Glogster i et gamlere innlegg på bloggen)
  • Prezi (presentasjonsverktøy i likhet med Power Point, enkel å bruke med oversiktlig verktøy, fremvisningen blir meget innbydende, du finner eksempel på en prezi i et gamlere innlegg på bloggen)
  • Google Dokumenter (Dette verktøyet har jeg brukt gjennom hele studiet, både til samskriving og for å skrive individuelt. Opprett en googlekonto, og se over de forskjellige mulighetene du har her. De er mange!)
  • Wikispaces (Her kan du opprette en egen wiki, hvor du lager den enkel eller omfattende. Eksempel på et wikispace finner du her)
  • Blogger (lag din egen blogg, eksempel er bloggen du nå leser)
  • Photostory (Last ned programmet på din datamaskin, og legg inn bilder, tekst og lyd. Du kan laste ned norsk versjon. Enkelt og oversiktlig verktøy, som med hell kan brukes også i barneskolen)

Siden studiet jeg nå går er "Digital kompetanse i læring (DKL 102)", har jeg lest en del teori om digitale verktøy og generell teori om digital kompetanse. I denne sammenheng vil jeg anbefale en av bøkene jeg har lest. "norskboka.no", skrevet av Leif Harboe er en knallgod bok. Den er informativ, lettlest og spennende. Skal du lese en bok om bruk av internett i skolen, velg denne!


Kilder:
Kunnskapsdepartementet (2006) 1 "Læreplanverket for Kunnskapsløftet [Online]. Tilgjengeleg frå:http://www.udir.no/grep/Lareplan/?laereplanid=1001576&visning=2[lastet ned 23.april 2010]

Google Sites

I forbindelse med M2 oppgaven opprettet min studiegruppe og jeg en Google Site for bruk på 7.trinn om Vikingtiden. Klikk her for å se på nettstedet.

Vi har nå kommet til veis ende i dette studiet, og da passer vel linken som vi fikk i siste leksjon bra her ;)

onsdag 21. april 2010

Netvibes

I forbindelse med leksjonene om informasjonskompetanse har jeg laget et nav for 7.trinn ved hjelp av Netvibes. Dette er et kjekt verktøy å bruke som startside og utgangspunkt når man jobber med Internett. Dette gjelder spesielt for de skolene som ikke har en digital læringsplattform. Vår skole har ikke det, og jeg vil derfor prøve å benytte meg av Netvibes i undervisningen.

Fremside:










Fanen med temaet kildekritikk:











Fanen med temaet samfunnsfag:












Link til min Netvibes her.

Kildekritiske elever

Gjennom leksjonene om informasjonskompetanse ble vi kjent med Tord Høiviks artikkel om informasjonssøking, og kvalitetssikring av dette. Han mener ansvaret for kvalitetssikring av nettbaserte ressurser ligger hos voksne fagfolk. I tillegg mener han at undervisning i kildekritikk bør være konkrete oppgaver istedet for generell undervisning i temaet (Høivik 2008, s.35).

Jeg er enig med Høivik i det han sier om kvalitetssikring. Uerfarne nettbrukere ser ikke på informasjonen man finner på internett med samme kritiske øyne som en godt vant nettbruker. Derav må elevene få tilgang til linker og kilder ved hjelp av andre mer erfarne, før han selv slipper seg løs i internettverdenen. Det blir det samme som at vi svømmer med svømmeringer, før vi svømmer uten hjelpemidler.

For å hjelpe elevene på vei i nettverdenen, kan en utforming av et informasjonsnav være et godt verktøy. Et eksempel på dette er Netvibes, et gratis nav, hvor du kan lage din personlige startside til internett.

Etterhvert som elevene lærer seg teknikker for hvordan de skal finne pålitelige kilder, trenger ikke elevene samme rammene i undervisningen. Målet er at elevene selvstendig skal kunne utøve kildekritikk, men for å lære dette må vi hjelpe dem frem. Et eksempel er min egen Netvibes. Dette vil jeg si mer om i neste innlegg.

Kilder:
Høivik, T. (2008) Fire veier til kvalitet -Informasjonssøking og kvalitetssikring i en digital skole Dansk Biblioteksforskning årg. 4, nr. 1, 2008

Følgere