Lærer som skriver om engasjement innenfor grunnskolen. Spesielt interessert i digital kompetanse, De Utrolige Årene og Zippys venner.

lørdag 21. november 2009

Begrepet stjeling er utvidet!

Etter at internett har blitt allemannseie har vi fått mange nye utfordringer å ta stilling til. Å stjele fra andre er noe alle barn vet er galt. Men hva med å "låne" bilder, musikk og filmer fra nett da? Er det stjeling? Ja, det er det. Dette er noe man i skolen må opplyse om. Undervisning der man tar opp dilemma om hvordan man kan bruke bilder og andre filer fra nett, bør gjennomføres allerede på småtrinnet (tilpasset dem selvfølgelig). Hvis barna allerede har begynt å "låne" fra nett, er trenden vanskeligere å snu enn hvis de ikke har gjort det før.

Det finnes mange fine nettsider som tar tak i akkurat dette. Datatilsynet, Utdanningsdirektoratet og Teknologirådet har utviklet en fin nettside for barn fra 9 år og oppover. Her er det undervisningsopplegg som legger opp til diskusjon rundt temaet nettvett. Videre har Medietilsynet en nettside rettet mot barn,foreldre og lærere. Her finnes flere ressurser med rådgiving om nettbruk. I tillegg har UniNett ABC i samarbeid med elevorganisasjonen Elev.no og Utdanningsdirektoratet utarbeidet en nettside om personvern og dilemma man kommer bort i på internett. Dette er noen av sidene jeg har vært innom i forbindelse med undervisning om nettvett. Det finnes helt sikkert mange flere. Men jeg synes disse sidene er nyttige for bruk i skolen, og som oppslagsverk hvis man er i tvil om det man gjør er riktig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere