Lærer som skriver om engasjement innenfor grunnskolen. Spesielt interessert i digital kompetanse, De Utrolige Årene og Zippys venner.

lørdag 21. november 2009

Bruk av lyd i skolen

Lydinnspilling og lydredigering er noe man kan bruke i alle fag.Her er det bare å bruke fantasi og kreativitet. Jeg har nå prøvd programmet Audacity, og dette er et kjekt program for lydopptak og for lydredigering. Dette kan gratis lastes ned på nett. Programmet har også norsk språk, noe som er veldig hendig ved bruk i skolen.

Her kommer jeg med ett par eksempler på bruk av lyd i undervisningen:

Valg
Foreta et politisk valg på skolen. Man kan her involvere alle klasser på forskjellige plan. Elevene kan lage sine egne politiske partier hvor de legger fram sine hjertesaker og reklamerer for det de tror på. De politiske partiene fører en valgkamp og prosjektet ender i et valg med avstemming. Dette er et prosjekt som naturlig vil falle inn under faget samfunn, men ved å utvide prosjektet kan man bruke det som ett tverrfaglig prosjekt. Hva med å intervjue en valgkandidat om temaer som interesserer han/henne? Kanskje han liker å lage mat, eller å fiske eller å skrive dikt.

Radioprogram
Radioprogram med nyhetssending, underholdningsprogram, reklame og diskusjoner er noe man kan lage ved hjelp av Audacity i en klasse. Hele klassen iverksettes på forskjellige områder (Vi behøver en nyhetsanker, en programleder for underholdningen (kanskje flere underholdningsprogram og programledere), gjester i underholdningsprogrammet, noen er reklameopplesere og i diskusjonsprogrammet må man ha en leder og flere parter (for og imot et emne). Det vil også være behov for journalister til programmene, man kan her intervjue personer internt på skolen og i lokalsamfunnet. Dette blir et undervisningsopplegg over lengre tid, hvor man planlegger, utformer, gjennomfører opptak og redigerer innspilling. Ved å legge opp til et radioprogram vil det være mulig å trekke inn alle fag i prosjektet. Man kan spille inn sanger i musikkfaget, lage reklame i norskfaget, lage en matrett i mat og helse (viktig med god forklaring) og så videre. 

Dette var kun 2 eksempler, man kan jo gjøre mye annet. Opplesing av selvlaget eventyr med bakgrunnsmusikk for eksempel. Her er det bare å prøve seg frem! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere